Akılhane Psikiyatri Bülteni 2. Sayı

MedicinExpress ve TürkPsikiyatri ortak yayını olan Akılhane Psikiyatri Bülteni İkinci Sayısı :

Emeği geçenlere, özellikle Vedat Özçiftçi, Dilara Zorlu ve Dr Fatih Batı’ya teşekkürler…- Dr Ulaş Çamsarı

Kapak

http://blog.ulascamsari.com/arsiv/2013/05/MedicinExpress-AKILHANE2.pdf

 http://www.medicinexpress.org/akilhane2/

 

Editör Yazısı – Dr Ulaş Çamsarı

Tıp öğrencilerinin psikiyatriye olan ilgisinin azlığını 1960’lı yıllarda bu konuyla ilgili literatürdeki ilk makalelerden birini yayınlayarak  Dr. Irwin Yalom ve Dr Moos’un konuya işaret etmelerinin üzerinden elli yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, psikiyatrinin öğrencilerin ilgisini çekmekteki yetersizliğinin sürmesi gündemdeki yerini kaybetmemiş görünüyor.

2010 yılında Dünya Psikiyatri Birliği’nin (WPA) resmi yayın organında konuyu işlemesinin ardından  Amerikan Psikiyatri Birliği (APA)  de 2012 yılında internet sitesinde bir bildiri yayınlayarak konunun önemine dikkat çekmişti. Bugüne dek, psikiyatrinin neden diğer branşlar kadar ilgi görmediği konusu, çok değişik nedenleri ile irdelenmiş olsa da, branşın hekimliğin “uzağında” görülmesi ve öğrencilerin gözünde “bilimselliğinin” az olduğuna dair yaygın olan fikirler, bildirilen bazı çalışma sonuçlarına göre bu duruma katkı sağlayan olumsuz etmenlerden bazıları gibi görünmektedir.  Aynı çalışma sonuçları,  öğrencilerin psikiyatrinin tam olarak tıbbın neresinde durduğu konusunda da fikir birliğine sahip olmadıkları, ve  psikiyatri konusunda genel bilgilerinin zayıf olduğunu da göstermiştir.

Uygulamaları ve tıp içindeki yaklaşımları çok büyük bir süratle değişen branşı en modern uygulamaları ve yaklaşımları ile öğrencilere tanıtmak etkili olabilecek bir strateji olabilir. Psikiyatrinin tıp öğrencileri arasında anlaşılabilir kılınması, günümüzdeki “modern psikiyatri” olarak tarif edilen sınırlar içine nelerin girip nelerin girmediğinin tıp fakültesinin erken evrelerinden anlaşılması , psikiyatrinin ve modern psikoterapinin günümüzde diğer tıp branşları gibi kanıta-dayalı olarak  uygulanabildiği gerçeğinin bilinir hale getirilmesi, tıp öğrencilerinin psikiyatri hakkındaki önyargılarını değiştirilmesi, psikiyatrinin tıpta durduğu müstesna yerin onlar tarafından doğru anlaşılması için gayret edilmesi, Akılhane Bülten’inin varlık sebeplerinden bazılarıdır.

MedicinExpress Tıp Dergisi teknik ekibi ve Genel Yayın Yönetmeni Dr Fatih Batı’nın büyük desteği ile,  yardımcı editörler tıp fakültesi öğrencileri ve Akılhane Editör Yardımcıları, Vedat Menderes Özçiftçi ve Dilara Zorlu’nun liderlik ettikleri  eşsiz motivasyon ve ruh ile TürkPsikiyatri Öğrenci Grubu’nun kollektif bir eseri olan Akılhane’nin ikinci sayısını sizlere sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.  Bu sayımızda Kocaeli Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi ve Dünya Psikiyatri Birliği Eğitim Bölümü Başkanı Prof.Dr.Bülent Coşkun, ve Ankara Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Meram Can Saka Röportajlarına yer veriyoruz. “Kampüste Sorduk” köşemiz, yine Türkiye’nin değişik tıp fakültelerinden ve  tıp fakültesinin değişik sınıflarından gelen zeki ve bir o kadar da özgün fikirlerle geleceğin pırıl pırıl psikiyatristlerinin aklından geçenler hakkında sizlere ipuçları verecektir.

——————————————————————————————————-

Editör Yrd, Vedat Özçiftçi

DSM-5′ten önce AKILHANE-2

Akılhane Bülteni Şubat 2013′te ilk sayısıyla “Merhaba!” dedi okunma serüvenine.  Gerek öğrencilerden, gerekse psikiyatrinin ülkede önde gelen isimlerinden aldığı olumlu geri bildirimler mutluluk verici olduğu kadar aynı zamanda daha iyisini yapmak için bizlere bir motivasyon kaynağı oldu. Ve şimdi Akılhane 2. sayısıyla yine dolu dolu, güncel, bilgilendirici ve sorgulatıcı bir içerikle karşınızda.

Gelelim bu yazının başlığına konu olan DSM’ye. DSM bir çoğumuz bildiği gibi, Amerikan Psikiyatri Birliği’nin ruhsal hastalıkların Tanısal ve İstatistiksel Bilgileri’nin oluşturduğu bir el kitabı. ( DSM : Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) Psikiyatri dünyasında anlamı ve öneminin kuşkusuz, üzerine yapılan onca tartışmanın da su götürmez olduğu bu kılavuzun  beşinci sürümünün taslağı 2012 yılında resmi sitesinde izlenmeye açılmış; görüş ve öneriler toplanmıştı. Taslağı yayınlanan ancak halen revizyonunun devam ettiği sürümün resmi olarak Amerikan Psikiyatri Birliği Mayıs 2013 Toplantısında yayınlanması beklenmektedir. DSM ‘nin yeni sürümü acaba davranışlarımız, duygu ve düşüncelerimiz hakkında bir çok geçmiş bilmecenin çözümlendiği ve bir çok yeni bilinmezliğe merak saldığımız bir ”Beyin Çağı” nda bizlere neler sunacak ?  DSM-5. sürümü yayınlanmasına çok az kala,  Akılhane ekibi olarak sizlerin  dikkatini bu konuya çekmek istedik. DSM üzerine tartışmalara kulak vermekte fayda var. Belki de DSM-5 dünya barışına büyük katkı sağlar. Kim bilir?

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.