Psikiyatride Elektrokonvülsif Tedavi (Şok Tedavisi) aslında nedir?

RöportajSağlık Dergisi – Esra Öz – 25 Mayıs 2012 Cuma

 

“İlaca Dirençli Psikotik Hastalıklar Gibi Birçok Durumda Neredeyse Tek Çözüm”
Maryland Üniversitesi Hastanesi’nden Psikiyatrist Dr. Ulaş Çamsarı şunları söyledi: “Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) halk arasındaki kötü şöhretine rağmen psikiyatride onyıllardır kullanılan en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. EKT’nin halk tarafından olumsuz algılanmasında şüphesiz ki, bazı sinema filmlerinin (Milos Forman- “Guguk Kuşu”) ve psikiyatri aleyhinde sistemli çalışan bazı tarikatların (Scientology) büyük etkisi vardır. EKT, modern psikiyatride ilaca dirençli majör depresyon, katanonik durumlar, ilaca dirençli psikotik hastalıklar gibi birçok durumda neredeyse tek çözümdür ve pek çok durumda hayat kurtarıcıdır.

“ABD’deki Geleneksel EKT Uygulaması, Haftada 3 Gün”
Elektrokonvülsif Tedavi çok basit ve zararsız bir işlemdir. Bir EKT seansı özetle bir hastaya kontrollü bir şekilde yaklaşık 45 saniye sürecek bir epilepsi nöbeti (sara) geçirtmekten ibarettir. Bu işlem yapılmadan önce hasta genel anestezi altına alınır ve artık bu bir rutindir. Hasta bu işlemi hiçbir şekilde hatırlamaz, işlem bittikten hemen sonra hasta genel anesteziden uyandırılır. İşlem bir psikiyatri uzmanı ve bir anesteziyoloji uzmanı denetiminde tamamlanır, hazırlığı ile birlikte tüm tedavi yaklaşık 1 saatten ibarettir. ABD’deki geleneksel EKT uygulaması, haftada 3 gün (pazartesi, çarşamba ve cuma günleri) toplam iki hafta sürecek 6 seans şeklindedir. Hasta bu seansların genellikle ilk 3 tanesinde yataklı serviste takip edilir, eğer herhangi bir sıradışı durum ile karşılaşılmamışsa, hasta taburcu edilir ve kalan EKT seansları ayaktan yapılır. Hasta sabah hastaneye gelir, uyutulur, EKT seansı tamamlandıktan sonra öğlen evine döner ve normal yaşamına devam eder.

“Hiçbir Durumda Asla Kaçınılması Gereken Bir Tedavi Değil”
EKT’nin hiçbir mutlak kontrendikasyonu yoktur, hiçbir durumda asla kaçınılması gereken bir tedavi değildir. Diğer psikiyatrik ilaç tedavileri ile karşılaştırıldığında bu kadar güvenli ve etkisini bu kadar çabuk gösteren başka bir tedavi yoktur. Özellikle ağır depresyon vakalarında, hiçbir ilacın etkisini gösteremeyeceği bir hızda hastayı ağır depresif episodundan çıkarabilecek günümüzde bilinen tek tedavidir. Son yıllarda özellikle Cleveland Clinic ve birkaç merkezde uygulanan ketamin infüzyon tedavisi gibi tedaviler de depresyonun hızlı tedavisinde kullanılmaktadır ancak hiçbirisi EKT kadar güvenli değildir. Günümüzde EKT’nin en büyük komplikasyonları, genel anesteziden kaynaklanan komplikasyonlardır, ki bu komplikasyonlar genel aneztezi gerektiren tüm cerrahi işlemler için de geçerlidir ve EKT’ye özel bir durum değildir. EKT’nin en sık karşılaştığımız yan etkisi kısa süreli ve geçici unutkanlıktır.

“EKT’nin Etki Mekanizması Tam Olarak Bilinmiyor”
EKT’nin etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Belli aralıklarla indüklenen kontrollü epileptik nöbetlerin psikiyatride görülen en ağır depresyon olgularını nasıl hızlı bir şekilde tedavi ettiği konusunda ileri sürülen birçok hipotez olmasına rağmen net bir fizyolojik açıklama halen önerilememiştir. Çok uzun süredir kullanılan bu yöntemin tam olarak nasıl işe yaradığından çok, hangi durumlarda işe yaradığı konusunda çok büyük bir bilimsel birikim oluşmuştur. Modern psikiyatride vazgeçilmez girişimlerden biri olmaya devam etmekte, ABD’de bütün modern hastanelerin psikiyatri servislerinde rutin bir şekilde uygulanmaktadır. Cleveland Clinic, Johns Hopkins gibi hastanelerin Psikiyatrik Nöromodülasyon birimlerinin en yoğun servis alanını oluşturur. Johns Hopkins’de erişkine ek olarak çocuklarda da sıklıkla uygulanmaktadır. Bu kadar faydalı, yan etkisi az, risksiz ve hızlı etkisini gösteren hayat kurtarıcı bir tedavinin halk arasındaki bilinirliğinin artırılması, bu tedavinin halk tarafından olumsuz algılanıyor olması durumunun değişmesi gerekir. Bu anlamda olarak Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na ve tüm Türk ruh sağlığı çalışanlarına büyük görevler düşmektedir.”

Kaynak : http://fesraoz.blogspot.com/2012/05/guc-vakalara-elektro-sok-oneriliyor.html

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Trackback

  1. Elektrokonvülsif Tedavi (Şok Tedavisi) aslında nedir? » (Pingback)